DENK NA VOOR JE ‘JA’ ZEGT

Een prachtige jurk, een schilderachtige trouwlocatie en de juiste muziek: allemaal zaken die goed geregeld moeten worden voor het huwelijk. Maar waar veel mensen niet bij stilstaan, is waar ze eigenlijk ‘ja’ tegen zeggen. Welke rechten en plichten heb je eigenlijk naar elkaar toe en wat kun je zelf regelen?

Sinds 1 januari 2018 is het zo dat iedereen die gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap afsluit, dat doet in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alles wat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt gekocht van de partners samen is. Persoonlijke bezittingen en schulden van voor het trouwen blijven privé. Dus ook dat dure schilderij en die studieschuld. Daarnaast blijft een erfenis of schenking die je ontvangt voor of tijdens het huwelijk, ook privé.

Oude situatie
Voor stellen die voor dit jaar zijn getrouwd, gelden nog de oude regels. Zij zijn, als ze niets hebben geregeld, getrouwd of geregistreerd in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat al hun bezittingen, zoals geld, leningen en schulden, van hen samen zijn en bij een scheiding door twee worden gedeeld. Dus ook de bezittingen van voor het trouwen.

Spullen gemeenschappelijk of persoonlijk
Het loont de moeite om, voor je gaat trouwen, goed na te denken over huwelijkse voorwaarden. Je kunt zo bijvoorbeeld bepalen welke spullen gemeenschappelijk zijn en welke spullen persoonlijk bezit blijven als je gaat trouwen. Dit kan interessant zijn als je bijvoorbeeld een waardevolle collectie of verzameling hebt en je die bij een eventuele scheiding niet wil verliezen.

Voorwaarden nodig bij eigen zaak
Ook een belangrijke reden om huwelijkse voorwaarden op te stellen, is als een van de partners een eigen zaak heeft. Of na het huwelijk van plan is om een bedrijf te beginnen. Huwelijkse voorwaarden zorgen ervoor dat de ander beschermd is tegen eventuele schuldeisers van het bedrijf. Stel dat het bedrijf schulden maakt of zijn verplichtingen niet nakomt, dan kunnen schuldeisers niet aan privé-spullen of spaargeld van de partner komen. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt dat de eigen zaak wanneer de partners eventueel uit elkaar gaan persoonlijk eigendom blijft. Zo wordt voorkomen dat het bedrijf mogelijk failliet gaat omdat de hele waarde van het bedrijf door tweeën gedeeld zou moeten worden.

Tips
Kortom, voorlichting (door de notaris) blijft ook in de nieuwe situatie belangrijk ! En ben je overtuigd van het nut van het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Ga dan ook vóór je gaat trouwen of een partnerschap afsluit naar de notaris. Op dat moment heb je namelijk nog geen gezamenlijk bezit opgebouwd. Een andere tip: het is sowieso handig om een goede administratie bij te houden, zodat je – mocht dat nodig zijn – kunt aantonen wat jouw bezit is. Wil je goed voorbereid samen verder? Neem dan een kijkje op 
samenverder.nl en maak er een mooie trouwdag van!

Add your Comment